Микрометеоритен удар е предизвикал теча е модула Наука на руския сегмент

...
Микрометеоритен удар е предизвикал теча е модула Наука на руския сегмент
Коментари Харесай

Микрометеорит предизвикал теча на МКС

Микрометеоритен удар е предизвикал теча е модула " Наука " на съветския сегмент на Международната галактическа станция (МКС) през октомври. Това е същинска опасност, колкото и да наподобява красиво. 

Това написа командирът на МКС и астронавт на Европейската галактическа организация Андреас Могенсен в X.

" Наскоро микрометеорит удари външния нагревател на научния модул, причинявайки приключване на 72 литра охлаждаща течност, вследствие на което нашата галактическа разходка беше анулирана заради риск от замърсяване на скафандрите с реагента, сподели Могенсен на обществена мрежа. Космическата ми разходка е ориентировъчно планувана за януари или февруари идната година.

Извънредните обстановки на Международната галактическа станция (МКС) са зачестили поради възрастта на станцията и съществуването на парчета в ниска околоземна орбита. Това съобщи през октомври изпълнителният шеф на " Роскосмос " Юрий Борисов.

" От една страна, това е възрастта на станцията, въпреки това, съществуването на изкуствени боклуци, които са в околоземна орбита, изисква непрекъснато наблюдаване и унищожаване ", сподели Борисов пред кореспонденти, засягайки въпроса за възходящ брой изключителни обстановки на МКС.

Според него това се трансформира в общ проблем, който с времето ще се разраства.

" Трябва да се вземе доста съществено, като се обърне изцяло внимание на проблемите на отбраната от парчета, както и навременно наблюдаване и отбягване, добави той. Разговарях с американските сътрудници, при тях няма суматоха. Това се възприема като естествена обстановка, която изисква сериозен разбор и премахване ", сподели Борисов.

На 9 октомври " Роскосмос " съобщи за приключване на охлаждаща течност от веригата на аварийния нагревател на модула " Наука "  на съветския сегмент на МКС. Според държавната корпорация главната верига за термоконтрол на модула работи обикновено и нищо не заплашва екипажа и станцията.

По-късно НАСА заяви, че съгласно ръководителите на полети от Роскосмос течът от радиатора е спрял. Това се потвърждава и от фотоси от външните камери на станцията.

На 10 октомври държавната корпорация разгласи, че космонавтите Олег Кононенко и Николай Чуб по време на работата си в открития космос на 25 октомври ще огледат и снимат мястото на приключване, с цел да открият аргументите за възникването му.

През миналата година на съветския сегмент на МКС се случиха три случая разхерметизиране на външни системи за термоконтрол. Според Роскосмос през декември 2022 г. на галактическия транспортен съд " Союз МС-22 "  и през февруари на товарния галактически транспортен съд " Прогрес МС-21 " причина за приключването е метеороид.

Очаква се обаче МКС, която е в орбита повече от две десетилетия, да бъде изведена от употреба след 2030 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР